БОНБОНЕНИЯТ ТЕСТ = ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ


ДЕТСКО РАЗВИТИЕ / Wednesday, January 9th, 2019

Експериментът, който ще видите във видеото е един от примерите за емоционална интелигентност, чрез които Daniel Goleman защитава своята теория.  

Резултатите от “Бонбоненият тест” или “The Marshmallow test” (собств.превод – маршмелоу или вид желиран бонбон), проведен с 4-годишни деца, дават повече информация за евентуалните успехи в живота, отколкото коефициента им на интелигентност. Това, което изследователят прави в експеримента е да остави детето само в стаята с бонбон, казвайки му че може да изяде бонбона веднага или ако може да изчака завръщането му  ще получи още един бонбон.

Това е не просто тест за оценка на контрола над импулсите, но и за умение да се забавя удовлетворяването на нуждите, както и да разберем какъв е прагът на издръжливост.

Някои от децата не могат да устоят на изкушението и изяждат бонбона веднага  или изчакват малко. Други деца издържат докрая. 

Но как успяват да устоят и да изчакат завръщането на психолога ?  Те броят пръстите си … разхождат се … гледат през прозореца… намират книга в стаята и я разглеждат … гледат в тавана… Всъщност те са доста съобразителни ! Някак си те са развили тези умения …Може би са ги наследили от родителите си ?!  Вярно е, че някои деца са по-импулсивни от други, но е вярно, че всички ние имаме възможност да се научим как да управляваме импулсите си и да “спечелим” от тях. Именно в това се състои емоционалната интелигентност 🙂

Facebookmail