Моля, изтърпете ме…


ЖИВОТ, РОДИТЕЛСТВО, СТАТИИ / Tuesday, July 27th, 2021

Писмо на един тийнейджър до родителите му.

“Скъпи, мамо и татко,
Моля изтърпете ме.

В момента не разсъждавам ясно, защото съществена част от префронталната ми мозъчна кора все още е в процес на развитие. Това е доста важна част, нещо свързано с рационалното мислене. Иии, разбирате ли този процес ще завърши около 25-тата ми година. От мястото, на което съм в момента това ми изглежда доста далеч…

Но ето какво искам да знаят родителите ми:

Мозъкът ми все още не е напълно развит.
Няма значение, че съм умен. Дори и да имам перфектен резултат на теста по математика, той не ме пази от нормалните етапи на развитие, през които всички преминаваме. Преценката и интелигентността са две напълно различни неща. Същото, което прави мозъкът ми прекрасно гъвкав, креативен и подобен на гъба, ме прави и импулсивен. Не непременно безразсъден и небрежен, но по-импулсивен в сравнение с това, което ще бъда по-късно в живота.
Моля, изтърпете ме.
Така, че когато ме погледнете така все едно имам десет глави, след като съм направил нещо глупаво и съм пропуснал да направя нещо умно, вие всъщност не помагате.
Вие възрастните реагирате на ситуациите с префронталния си кортекс (рационално), но аз съм по-склонен да реагирам с амигдалата си (емоционално). И когато ме попитате “Какво си мислеше, че правиш ?”, ами не, не мислех…не и по начина, по който вие мислите. Можете да обвините мен, а може да обвините майката-природа, но това е положението.
В този момент от живота ми разбирам, че ме обичате, но приятелите ми са всичко. Моля, разберете това. В момента избирам приятелите си, но не се заблуждавайте аз ви наблюдавам… внимателно.
Моля, изтърпете ме.

Ето какво можете да направите за мен:

 1. Бъдете модел за възрастен.
  Виждам всички ваши поведения и чувам всички думи, които казвате. Може да не слушам, но ви чувам. Изглеждам недостъпен за вашите съвети, все едно нося бронежилетка, но действията и думите ви ме докосват. Обещавам ! Ако продължавате да ми показвате пътя, аз ще ви следвам, дори и да заобиколя много, много пъти преди да стигна до крайната дестинация.
 2. Позволете ми да разбера нещата сам.
  Ако ми позволите да изживея последиците от собствените си действия, ще се уча от тях. Моля отпуснете малко каишката и ме уведомете, че мога и сам да разбера как се случват нещата. Колкото повече възможности имам за това, толкова по-уверен и устойчив ще израствам.
 3. Разкажете ми за вас.
  Искам да ми разкажете всички луди неща, които сте правили като тийнейджър и какво сте научили от тях. След това ми дайте възможност да се уча и аз.
 4. Помогнете ми с перспективата.
  Продължавайте да ми напомняте за голямата картинка. Аз ще завъртя очи и ще издам всички мрънкащи звуци. Ще ви информирам без съмнение, че не можете да разберете нищо от това, което преживявам… но ви чувам. Наистина ви чувам. Трудно ми е да видя нещо отвъд плевелите, в които съм затънал в момента. Помогнете ми да се съсредоточа и погледна напред към хоризонта. Напомняйте ми, че този труден момент ще отмине.
 5. Пазете ме от опасности.
  Моля напомняйте ми, че алкохолът и шофирането не се смесват. Продължавайте да ми казвате, че ще ме измъкнете от всяка опасна ситуация, без гняв, без четене на лекции, без безкрайни въпроси. Също не спирайте да ми казвате и повтаряте пак и пак, че сте на разположение да ме изслушате, когато имам нужда.
 6. Бъдете добри.
  Ще се науча на доброта от вас и ако вие сте неумолими в добротата си към мен, някой ден ще повторя вашето поведение. Никога не ми се подигравайте, моля не бъдете жестоки. Да можете да се шегувате с мен – мисля си, че знам всичко. Вероятно сте се справяли с шегите на моята възраст. Отпуснете се.
 7. Покажете интерес към нещата, на които се радвам.
  Някой ден ще избера да споделя моите интереси с вас и ще се почувствам добре, ако ги забележите или поне се направите на заинтересовани.

Един ден, когато мъглата на юношеството се вдигне, ще намерите уверен, силен, компетентен, мил възрастен на чието място някога е стоял мрачен тийнейджър. Междувременно се подгответе за пътуването и закопчайте колани… и … моля, изтърпете ме.

С обич,
Вашият тийнейджър.”


Автор: Хелън Уингенс


Източник: https://grownandflown.com/letter-from-teen-to-parents/

Facebookmail